31 Ekim 2012 Çarşamba

Ankara Tiyatro Rehberi 1 (1 Kasım 2012 - 8 Kasım 2012)

Ankara ve tiyatro denilince akla hemen devlet tiyatroları ve sadık izleyicisi geliyor. Ankara Devlet Tiyatroları ile özdeşleşmiş bir şehir. Ne yazık ki tiyatroya ilgi oldukça büyük olmasına rağmen özel tiyatrolar, hem üretim sıklığı hem de kalitesi açısından İstanbul'un oldukça gerisinde kalıyor. Bu da Devlet Tiyatrolarını Ankara'da neredeyse tekel haline getiriyor. Bu rehberle 10'ar günlük süreçlerle Ankara'da sahnelenecek oyunlara kısa bir göz atıp, gidilmesi gerekenlere not düşeceğiz. Her oyuna da muhakkak ismen değineceğiz.

1 Kasım 2012-8 Kasım 2012 tarih aralığında Ankara'da şu oyunlar dikkat çekiyor:

1- Profesyonel (İstanbul DT):
Profesyonel
1-2-3 Kasım tarihlerinde Şinasi sahnesinde sahnelenecek bu oyun bir İstanbul Devlet Tiyatroları oyunu ve başrollerini Bülent Emin Yarar ile Yetkin Dikinciler paylaşıyor. Son yıllarda devlet tiyatroları bünyelerinde sahnelenen en dikkat çekici oyunlardan birisi. Şu an itibariyle bütün gösterimlere bilet tükenmiş durumda olsa da muhakkak görülmesi gereken bir yapım. Biletiniz yoksa dahi, oyun saati sahneye gidip gelmeyen birleri olması durumunda yetkililer tarafından içeri alınabiliyorsunuz. (Tabi ki bir garantisi yok). Duşan Kovaçeviç'in kaleme aldığı oyun Işıl Kasapoğlu rejisiyle sahneleniyor.

2- Hayvan Çiftliği (Stüdyo Cer):
Hayvan Çiftliği
Ankara'daki özel tiyatroların üretim azlığına inat ilaç gibi gelen bir oyun Hayvan Çiftliği. Cer Modern bünyesinde kurulan Stüdyo Cer'de sahnelenen oyun, dünyaca ünlü yazar George Orwell'in aynı adlı romanını Erdal Beşikçioğlu rejisiyle sahneye taşıyor ve farklı sahnelenişi, farklı tarzıyla dikkati çekiyor. Uzun zamandır Ankara'da görülmemiş bir renk katıyor Ankara Tiyatro hayatına. Romanda geçen meşhur, Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir, sözünü afişine taşıyan bu oyun kaçırılmaması gereken oyunlar listesinde en tepeye oynuyor. Son yıllarda bir kaç farklı devlet tiyatroları yapımına oldukça ilgi gösteren Ankara izleyicisi şimdiden bu oyunu da oldukça sahiplenmiş durumda ve biletler kısa sürede tükeniyor. 1-6-8 Kasım 2012 tarihlerinde Cer Modernde sahnelenecek bu oyunu da izleme listesine almakta fayda var. Erdal Beşikçioğlu hem oyunculuk hem de rejisörlük anlamında farklı işler yapmaya devam etmesi de oldukça güzel. Zira artık klasik kalıplı oyunlar izleyicinin ilgisini pek çekmiyor.

3- Yastık Adam (Ankara DT):
Yastık Adam
Hiç şüphesiz son yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş en ilginç ve en beğenilen oyunların başında geliyor Yastık Adam. Farklı sahneleniş tarzı, ilginç konusu, sağlam metni ve tabi ki olağanüstü oyunculuklarıyla 2 yıldır sahnelenen bu oyun, izleyenler tarafından tam puan oluyor. Daha önce bu blogda da bir incelemesine yer verdiğimiz Yastık Adam, Martin McDonagh'ın kaleminden çıkıp İlham Yazar rejisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlham Yazar tiyatro adına gerçekten oldukça yenilikçi işler yapan ve sürekli kendini yenileyen ve güzel işlerin altına imza atan bir yönetmen, ayrıca bu yıl yine Ankara Devlet Tiyatrosunda, Jerry ve Tom isimli oyunun yönetmenliğini yapıyor. Sadece onun yönetmenliğini izlemek için bile gidilebilir. Oyun 6-7-8-9-10-11 Kasım tarihlerinde Şinasi sahnesinde sahnelenecek. Son bir not, İlham Yazar'ın twitter'dan belirttiği üzere oyun ilk kez çerçeve sahnede sahnelenecek. Zira daha önce Akün'de ve İrfan Şahinbaş sahnelerinde sahnelenmişti.

4- Diğer Oyunlar:
Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği
Öne çıkan bu oyunların yanı sıra bu hafta Ankara Tiyatrolarında Şu Oyunlar Sahnelenecek:

Ankara Devlet Tiyatrosu: 33 Varyasyon, Kış Gelmeden, Aşk Hastası, Cesaret Ana ve Çocukları, Eurydicenin Elleri, Venedik Taciri, Jerry ve Tom (Biletler Tükendi), Kerbela, Bir Kahve Molası - Karıncalar, Yağmur Durduğunda, Bir Delinin Hatıra Defteri (Biletler Tükendi), Mekruh Kadınlar Mezarlığı

- Ortaoyuncular (Turne): Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği (5-6 Kasım 2012)

- Tiyatro Gerçek (Turne): Van Gogh (9-15-16-17 Kasım 2012), Üstü Kalsın ( 8 Kasım 2012)

- Ertan Gösteri Merkezi: Anadolu Ekspresi Göç (7 Kasım 2012 Çarşamba)

- Nazım Hikmet Kültür Merkezi: Eş Zamanlı Aşklar (2-4-9-11 Kasım 2012)

- Tiyatro Tempo: Bavuldaki Hayatlar (2 Kasım 2012 Cuma), Macbeth-Bir Fikr -i Firar Meseli (4 Kasım 2012 Pazar)

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Bir Güvercin Kanadında Yaşıyoruz İnadına (2-16 Kasım 2012)

- Tiyatro 1112 Garaj: Kutular (9-12-18 Kasım 2012)

- Black Model: Yanlış Numara - İki Kişilik Yanlışlık (2 Kasım 2012 Cuma)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Zübük (9-16-25 Kasım 2012), Selamün Kavlen Karakolu (2-3-4-11-17-18-24-30 Kasım 2012), Giderayak (10 Kasım 2012 Cumartesi)

- Tiyatro Kafe: Kuklacı (7-14-17-28 Kasım 2012)

- Mavi Sahne: Gıres - Angaralı (2 Kasım 2012 Cuma)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder