7 Kasım 2012 Çarşamba

Ankara Tiyatro Rehberi 2 (8 Kasım 2012 - 15 Kasım 2012)

Geçtiğimiz hafta ilk kez başladığımız ve Ankara'da o haftaki bütün tiyatro etkinliklerini duyurmaya çalıştığımız rehberin 2. ayağı. İlk yazıda da vurguladığım üzere o haftaki bütün oyunları bildirip en öne çıkanları tanıtmak bu yazının esas amacı. Bu hafta Ankara'daki tiyatro etkinliklerine baktığımız zaman şu oyunlar öne çıkıyor:

1- Bir Delinin Hatıra Defteri (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Bir Delinin Hatıra Defteri
Yıllardır Ankara Devlet Tiyatrosunda kapalı gişe oynayan, Gogol'un eseri Cem Emüler yönetmenliğinde ve Erdal Beşikçioğlu oyunculuğunda sahneleniyor. Farklı dekoru, rejisi ve muhteşem oyunculuğu ile oyunun biletleri çıktığı anda tükeniyor. Hatta bu oyuna bilet bulabilmek için gişe önünde sabahlayanlar dahi oluyor. Bilet bulursanız kaçırmamanız gereken bu oyun, Stüdyo Sahne ve Akün Sahnesinden sonra şimdi de Cüneyt Gökçer Sahnesinde. Talebin yoğunluğu karşısında 100 kişilik oturma düzeni 200 kişiye çıkarılmış durumda ama ne yazık ki yine biletler tükenmiş. Bir şekilde bilet edinebilirseniz ya da şanslıysanız boşalan bir koltukta yer bulabilirseniz muhakkak gidip görmeniz gerekiyor. Oyun 8-9-10 Kasım tarihlerinde sahnelenecek.

2- Yastık Adam (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Yastık Adam
1. Rehberden alıntılayarak yine paylaşalım: Hiç şüphesiz son yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş en ilginç ve en beğenilen oyunların başında geliyor Yastık Adam. Farklı sahneleniş tarzı, ilginç konusu, sağlam metni ve tabi ki olağanüstü oyunculuklarıyla 2 yıldır sahnelenen bu oyun, izleyenler tarafından tam puan oluyor. Daha önce bu blogda da bir incelemesine yer verdiğimiz Yastık Adam, Martin McDonagh'ın kaleminden çıkıp İlham Yazar rejisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlham Yazar tiyatro adına gerçekten oldukça yenilikçi işler yapan ve sürekli kendini yenileyen ve güzel işlerin altına imza atan bir yönetmen, ayrıca bu yıl yine Ankara Devlet Tiyatrosunda, Jerry ve Tom isimli oyunun yönetmenliğini yapıyor. Sadece onun yönetmenliğini izlemek için bile gidilebilir. Oyun 8-9-10-11 Kasım tarihlerinde Şinasi sahnesinde sahnelenecek. Son bir not, İlham Yazar'ın twitter'dan belirttiği üzere oyun ilk kez çerçeve sahnede sahnelenecek. Zira daha önce Akün'de ve İrfan Şahinbaş sahnelerinde sahnelenmişti.

3- Kerbela (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Kerbela
Ankara Devlet Tiyatrosunun bir kaç yıldır gedikli oyunlarından olan Kerbela, kalabalık kadrosu, başarılı oyunculukları, reji başarısı ile dikkat çeken bir oyun. Ali Berktay'ın kaleminden çıkan ve Ayşe Emel Mesci rejisiyle sahnelenen bu tarihsel oyunda, Kerbela'da yaşananlar anlatılıyor. Uzun süresi bir handikap gibi görünse de, Devlet Tiyatrolarının başarılı yapımlarından birisi olan bu oyun da fırsat olduğu takdirde izlenmeli, zira her anlamıyla çok başarılı bir yapım. Oyun 9 ve 11 Kasım tarihlerinde Büyük Tiyatro'da sahnelenecek.

4- Cesaret Ana ve Çocukları (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Cesaret Ana ve Çocukları
Epik Tiyatro'nun kurucusu, Berthol Brecht'in en başarılı oyunlarından biri sayılan Cesaret Ana ve Çocukları, İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahneleniyor. Ayşe Emel Mesci rejisinde sahnelenen bu oyunu henüz izleme fırsatı bulmasam da hem gelen tepkilerin oldukça olumlu olması hem de İrfan Şahinbaş sahnesinin yenilikçi rejilere müsait bir ortam sunmasıyla, izlenme listesine alınması gereken oyunların başında geliyor. Ayrıca bir Brecht klasiği olarak oyunda yer alan Orkestra da, izleyicinin ilgisini çekebilecek nitelikte. Oyun 8-10-14-15-16 tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Kısa bir not, oyunun süresinin uzunluğu ile İrfan Şahinbaş sahnesinin uzaklığı çekinceler yaratmasın. Zira Büyük Tiyatro önünden oyundan 1 saat önce servis kalkıyor. Aynı şekilde oyun bitiminde de servisler izleyicileri Büyük Tiyatro'ya ücretsiz taşıyor.

5- Van Gogh (Tiyatro Gerçek): 

Van Gogh
Hakan Gerçek'in kurmuş olduğu Tiyatro Gerçek tarafından sahnelenen bu oyun, turnesi kapsamında Ankara'ya uğruyor. Van Gogh'un hayatının sahnelendiği bu tek kişilik oyun başarılı oyunculuğu ile dikkat çekiyor. Özellikle turne kapsamında Ankara izleyicisi ile buluşacak olması sebebiyle bu oyun da bu haftanın dikkat çeken oyunları arasında yerini alıyor. Oyun 9 Kasımda Odtü KKM'de, 15-16-17 Kasım tarihlerinde ise Şinasi Sahnesinde Sahnelenecek. Oyunun biletlerine şuradan ulaşabilirsiniz.

6- Hayvan Çiftliği (Stüdyo Cer):

Hayvan Çiftliği
Yine ilk rehberimizde bahsettiğimiz üzere; Ankara'daki özel tiyatroların üretim azlığına inat ilaç gibi gelen bir oyun Hayvan Çiftliği. Cer Modern bünyesinde kurulan Stüdyo Cer'de sahnelenen oyun, dünyaca ünlü yazar George Orwell'in aynı adlı romanını Erdal Beşikçioğlu rejisiyle sahneye taşıyor ve farklı sahnelenişi, farklı tarzıyla dikkati çekiyor. Uzun zamandır Ankara'da görülmemiş bir renk katıyor Ankara Tiyatro hayatına. Romanda geçen meşhur, Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir, sözünü afişine taşıyan bu oyun kaçırılmaması gereken oyunlar listesinde en tepeye oynuyor. Son yıllarda bir kaç farklı devlet tiyatroları yapımına oldukça ilgi gösteren Ankara izleyicisi şimdiden bu oyunu da oldukça sahiplenmiş durumda ve biletler kısa sürede tükeniyor. Erdal Beşikçioğlu hem oyunculuk hem de rejisörlük anlamında farklı işler yapmaya devam etmesi de oldukça güzel. Zira artık klasik kalıplı oyunlar izleyicinin ilgisini pek çekmiyor. Oyun 8-13-15 Kasım tarihlerinde Stüdyo Cer'de sahnelenecek.

7- Diğer Oyunlar:

Hürrem Sultan
Ankara Devlet Tiyatrosu: 33 Varyasyon, Eurydicenin Elleri, Bir Kahve Molası - Karıncalar, Yağmur Durduğunda, Mekruh Kadınlar Mezarlığı, Soğuk Bir Berlin Gecesi, Hürrem Sultan, Dönülmez Aşkın Ufkundayız, Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun, Boğaç Han (Çocuk Oyunu), Keloğlan Keleşoğlan (Çocuk Oyunu)

- Adile Naşit Tiyatrosu: Bir Delinin Hatıra Defteri (14 Kasım 2012 Çarşamba) 

- Meydan Sahnesi: Bir Garip Orhan Veli (11 Kasım 2012 Pazartesi), Sakıncasız (10-14-17-24-28 Kasım 2012)

- Mavi Sahne: Gıres - Angaralı (9-10-11 Kasım 2012)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Zübük (9-16-25 Kasım 2012), Selamün Kavlen Karakolu (11-17-18-24-30 Kasım 2012), Giderayak (10 Kasım 2012 Cumartesi)

- Tiyatro Kafe: Kuklacı (14-17-25 Kasım 2012), Şu İşe Bak (10-21 Kasım 2012)

- Tiyatro 1112 Garaj: Kutular (9-12-18 Kasım 2012)

- Antares Sanat Merezi: Sözler (10-11 Kasım 2012)

- Pervasız Tiyatro (Turne): Uçurtmanın Kuyruğu (9-10 Kasım 2012)

- Ankara Halk Tiyatrosu: Uysal Yurttaş Projesi (10 Kasım 2012 Cumartesi)

- Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu: Yedi Kocalı Hürmüz (10-24 Kasım 2012)

- Başkent Tiyatroları: Ağaçlar Ayakta Ölür (10-11-13-14 Kasım 2012)

- Tiyatro Gerçek (Turne): Üstü Kalsın ( 10 Kasım 2012)

- Tiyatro Sahnekarlar (Turne): Canlı Yayın (13 Kasım 2012)

1 yorum:

  1. Ayrıca 12 Kasım 2012 saat 20:00'de Kazak Kalibek Kuanışbayev Tiyatrosu tarafından "Kenesarı-Kunimcan" oyunu Küçük Tiyatro'da Türkçe olarak sahnelenecek :) https://twitter.com/TIKA_Kazakistan/status/265482134565814272

    YanıtlaSil