10 Ocak 2013 Perşembe

Ankara Tiyatro Rehberi 7 (10 Ocak 2013 - 17 Ocak 2013)

2013'e girmemizle tiyatro adına güzel gelişmeler de yaşanmaya başlandı. İlk güzel haber, blogda da yer buldukça bahsettiğim, Mojo isimli oyunun Ocak ayının sonunda aynı kadroyla yeniden sahnelenecek olması oldu. Hayvan Çiftliği incelemesinde bahsettiğim üzere Ankara'da tiyatro adına yenilikçi işler yapan 2 ismin  -İlham Yazar ve Erdal Beşikçioğlu - yine bir araya geliyor ve Mojo, Ocak ayının sonundan itibaren Cer Modern'de sahnelenecek. Cer Modern tiyatro adına güzel işler yapmaya devam ederek, Ankara Tiyatro izleyicisinin iştahını kabartmaya devam ediyor. Bu rehberde de her zamanki gibi haftanın öne çıkan oyunlarına değinip, sahnelenecek bütün oyunlara da yer vereceğiz.

1- Yastık Adam (Ankara Devlet Tiyatrosu):


Yastık Adam
Hiç şüphesiz son yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş en ilginç ve en beğenilen oyunların başında geliyor Yastık Adam. Farklı sahneleniş tarzı, ilginç konusu, sağlam metni ve tabi ki olağanüstü oyunculuklarıyla 2 yıldır sahnelenen bu oyun, izleyenler tarafından tam puan oluyor. Daha önce bu blogda da bir incelemesine yer verdiğimiz Yastık Adam, Martin McDonagh'ın kaleminden çıkıp İlham Yazar rejisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlham Yazar tiyatro adına gerçekten oldukça yenilikçi işler yapan ve sürekli kendini yenileyen ve güzel işlerin altına imza atan bir yönetmen, ayrıca bu yıl yine Ankara Devlet Tiyatrosunda, Jerry ve Tom isimli oyunun yönetmenliğini yapıyor. Sadece onun yönetmenliğini izlemek için bile gidilebilir. Oyun 8-9-10-11-12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Şinasi sahnesinde sahnelenecek. Blog'un ve oyunun sıkı takipçilerinin bildiği üzere, Şinasi Sahnesinin çerçeve sahne yapısı aslında oyunun ruhuyla çok bağdaşmayan ve belki de etkisini azaltan bir sahne. 

2- Jerry ve Tom (Ankara Devlet Tiyatrosu):


Jerry ve Tom Afiş
Farklı dekoruyla dikkat çeken oyun, Ankara Devlet Tiyatrosunda bu yılın gözdelerinden şimdiden olmuş durumda. Bilet bulmak neredeyse imkansız. İki kiralık katilin hayatlarından kesitler anlatan oyunun yönetmen koltuğunda İlham Yazar var. Şu hayatta oyunu bilmeden, sadece yönetmen ismine bakıp oyununa gideceğim 2-3 kişiden birisi. Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde sahnelenmeden önce yine İlham Yazar yönetmenliğinde yıllar önce, Erdal Beşikçioğlu'nun sahibi olduğu Dib Sahne'de sahnelenmişti bu oyun. Fakat çok az gösterim yapıldığı aklımda kalmış. Yastık Adam'dan sonra yine Ankara izleyicisine oldukça farklı bir deneyim sunuyor oyun. Gerilim, dram, komedi unsurlarını bir arada taşıyan oyunda en dikkat çekici unsur hiç şüphesiz izleyicilerin oturduğu dönme mekanizmalı oturma sistemi. Oyun 11-13 Ocak 2013 tarihlerinde Stüdyo Sahne'de ve arada bazı biletler boşa çıkıyor. Uzun süre sonra bilet bulma imkanı olabilir bu oyuna.

3- Hayvan Çiftliği (Stüdyo Cer):


Hayvan Çiftliği

Sonunda gidip görebildiğim, hatta blogda incelediğim bu oyun, her rehberimize liste başı olarak haklı olarak giriyor. Ankara'daki özel tiyatroların üretim azlığına inat ilaç gibi gelen bir oyun Hayvan Çiftliği. Cer Modern bünyesinde kurulan Stüdyo Cer'de sahnelenen oyun, dünyaca ünlü yazar George Orwell'in aynı adlı romanını Erdal Beşikçioğlu rejisiyle sahneye taşıyor ve farklı sahnelenişi, farklı tarzıyla dikkati çekiyor. Uzun zamandır Ankara'da görülmemiş bir renk katıyor Ankara Tiyatro hayatına. Romanda geçen meşhur, Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir, sözünü afişine taşıyan bu oyun kaçırılmaması gereken oyunlar listesinde en tepeye oynuyor. Son yıllarda bir kaç farklı devlet tiyatroları yapımına oldukça ilgi gösteren Ankara izleyicisi şimdiden bu oyunu da oldukça sahiplenmiş durumda ve biletler kısa sürede tükeniyor. Erdal Beşikçioğlu hem oyunculuk hem de rejisörlük anlamında farklı işler yapmaya devam etmesi de oldukça güzel. Zira artık klasik kalıplı oyunlar izleyicinin ilgisini pek çekmiyor. Oyun 10 Ocak 2013 tarihlerinde Stüdyo Cer'de sahnelenecek.

Oyunda oyuncular, sopa destekleriyle hareket ediyorlar ve bu hareketleriyle canlandırdıkları hayvanı başarıyla gösteriyorlar. Oyuncuları %100 bir şekilde o hayvanın bütün unsurları gösterecek şekilde değil fakat çağrıştıracak şekilde bir reji benimsemiş Erdal Beşikçioğlu. Bu nokta çok başarılı zira, oyuncuların vücut kullanımları yer yer temsil ettikleri hayvanlara ilişkin sesleri çıkarmaları son derece başarılı. Bu nokta önemli zira, Hayvan Çiftliği gibi sadece hayvanlar arasında geçen bir oyunda kullanılan reji hem oyuna akışkanlık sağlamış hem de karakterlerin sadece birer hayvan olmadıklarını aslında temsil ettikleri imgeler olduğunu vurgulayacak şekilde yapılmış. 

4- Cesaret Ana ve Çocukları (Ankara Devlet Tiyatrosu):


Cesaret Ana ve Çocukları
Epik Tiyatro'nun kurucusu, Berthol Brecht'in en başarılı oyunlarından biri sayılan Cesaret Ana ve Çocukları, İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahneleniyor. Ayşe Emel Mesci rejisinde sahnelenen bu oyunu henüz izleme fırsatı bulmasam da hem gelen tepkilerin oldukça olumlu olması hem de İrfan Şahinbaş sahnesinin yenilikçi rejilere müsait bir ortam sunmasıyla, izlenme listesine alınması gereken oyunların başında geliyor. Ayrıca bir Brecht klasiği olarak oyunda yer alan Orkestra da, izleyicinin ilgisini çekebilecek nitelikte. Oyun 10-12-16-17 Ocak 2013 tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Kısa bir not, oyunun süresinin uzunluğu ile İrfan Şahinbaş sahnesinin uzaklığı çekinceler yaratmasın. Zira Büyük Tiyatro önünden oyundan 1 saat önce servis kalkıyor. Aynı şekilde oyun bitiminde de servisler izleyicileri Büyük Tiyatro'ya ücretsiz taşıyor.

5- Bir Delinin Hatıra Defteri (Ankara Devlet Tiyatrosu):


Bir Delinin Hatıra Defteri
Yıllardır Ankara Devlet Tiyatrosunda kapalı gişe oynayan, Gogol'un eseri Cem Emüler yönetmenliğinde ve Erdal Beşikçioğlu oyunculuğunda sahneleniyor. Farklı dekoru, rejisi ve muhteşem oyunculuğu ile oyunun biletleri çıktığı anda tükeniyor. Hatta bu oyuna bilet bulabilmek için gişe önünde sabahlayanlar dahi oluyor. Bilet bulursanız kaçırmamanız gereken bu oyun, Stüdyo Sahne ve Cüneyt Gökçer Sahnesinden sonra şimdi de Akün Sahnesinde. Talebin yoğunluğu karşısında 100 kişilik oturma düzeni 150 kişiye çıkarılmış durumda ama ne yazık ki yine biletler tükenmiş. Bir şekilde bilet edinebilirseniz ya da şanslıysanız boşalan bir koltukta yer bulabilirseniz muhakkak gidip görmeniz gerekiyor. Oyun 15-16-17-18-19 Ocak 2013 tarihlerinde Akün Sahnesinde sahnelenecek.

6- Diğer Oyunlar:

Ankara Devlet Tiyatrosu: Hürrem Sultan, Fosforlu Cevriye, Ben Ödüyorum, Yosunlar, Euridice'nin Elleri, 33 Varyasyon, Venedik Taciri, Hüzzam, Krem Karamel, Keçi Adası, Aşk Hastası

Mavi Sahne: Gıres - Angaralı (11-12-13 Ocak 2013), Tuluatmasyon (18-19 Ocak 2013)

- Tiyatro Tempo: Bir Beckett Oynamak (11 Ocak 2013 Cuma)

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Bir Güvercin Kanadında Yaşıyoruz İnadına (11-18 Ocak 2013 Cuma), Müfettişler Müfettişi (12 Ocak 2012 Cumartesi)

- Tiyatro Kafe: Dehşet Odası (15 Ocak 2013 Cumartesi), Deli Saçması (13 Ocak 2013 Pazar), Kuklacı (13 Ocak 2013 Pazar), Laga Luga (12 Ocak 2013 Cumartesi)

- Başkent Oyun Atölyesi: Doğaçlama Geceleri (11-18 Ocak 2013)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Selamün Kavlen Karakolu (11-12-19 Ocak 2013), Zübük (13 Ocak 2013 Pazar), Giderayak (12-18 Ocak 2013)

- Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu: Hayyam (11-12 Ocak 2013)

- Meydan Sahnesi: Sakıncasız (12 Ocak 2013)

- Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu: Yedi Kocalı Hürmüz (12-19 Ocak 2013 Cumartesi)

- Başkent Tiyatroları: Bir Adam Yaratmak (12-13-17 Ocak 2013), Hayal Kahvesi (17 Ocak 2013), Ağaçlar Ayakta Ölür (16 Ocak 2013)

- Çamur'dan Tiyatro (Turne): Islah Evi (19 Ocak 2013)

- Tiyatro İstanbul: İsim - Şehir - Hayvan (15-16-17 Ocak 2013)

1 yorum:

  1. diğer oyunları izleme fırsatım olamadı henüz, ancak yastık adam oyununu izledim ve yaşadığım en ilginç tiyatro deneyimlerinden birisiydi. In-yer-face tarzı bir oyun olduğunu duymuş fakat daha öncesinde hiç bu türde bir oyun izlememiş bir izleyici olarak gerçekten etkilendim ve oyuncuların çok gerçekçi ve mükemmel performansıyla olayların adeta içinde hissettim kendimi. Bir tiyatro izleyicisinin mutlaka yaşamadı gereken bir deneyim . Yorumlarına katılıyorum :)

    YanıtlaSil