17 Ocak 2013 Perşembe

Ankara Tiyatro Rehberi 8 (18 Ocak 2013 - 28 Ocak 2013)

Bu hafta Ankara'da tiyatro için çok güzel bir hafta. Uzun zamandır Ankara'da tiyatroya dair güzel şeyler neredeyse tek tük olurken, bu az sayıda güzel şeye imzasını atan pek çok insanın bir araya geldiği Mojo isimli oyun 3 yıl aradan sonra tekrar sahneleniyor. İlk olarak Erdal Beşikçioğlu'nun sanat yönetmenliğini yaptığı Dib Sahne'de, İlham Yazar rejisiyle sahnelenen, belki de o güne değin Ankara'da sahnelenmiş ilk in-yer face oyun olan Mojo aynı kadroyla artık Cer Modernde sahnelenmeye başlıyor. Bu rehberde de her zamanki gibi haftanın öne çıkan oyunlarına değinip, sahnelenecek bütün oyunlara da yer vereceğiz.

1- Mojo (Stüdyo Cer):
Mojo Afiş
Mojo pek çok açıdan heyecanlandırıcı bir oyun. Tiyatroya dair güzel işler yapan kişilerin ortak üretimi, başarılı çalışmalarının bir sonucu. İlk olarak 3 yıl önce, Erdal Beşikçioğlu'nun sanat yönetmenliğini yaptığı Dib sahnede sahnelenmiş, olumlu yorumlar almıştı. Fakat Mojo'yu diğer oyunlardan ayıran aldığı yorumlardan ziyade, yenilikçi tarzı ile başarıyla sahnelenmiş olmasıydı. O güne kadar özellikle DOT dışında Türkiye'de pek tanınmayan bir akımı sahneye taşıyordu oyun. Bugün farklı şehirlerde, farklı tiyatroların artık bu tarz oyunlar oynamadığı gün sayısı yokken, klasik, tek düze oyunlardan bıkan izleyici için bir ferahlama noktasıydı. Sadece In-Yer Face akımına yönelik olması değil, kalıpları aşarak, yenilikçi bir rejiyle sahnelenişi de Ankara izleyicisi için pek çok şeyi müjdeliyordu. Mojo, pek çoklarının kesişim noktasıydı. Oyunun yönetmen koltuğundaki İlham Yazar, bugün devlet tiyatrolarında Yastık Adam ve Jerry ve Tom gibi yenilikçi rejiye sahip hatta yer yer in-yer face oyunlarını sahneliyor. Oyunun oyuncularından İnanç Konukçu, Berkan Şal, Engin Öztürk bugün Behzat Ç.'de çok başarılı performanslar sergiliyorlar. Doruk Nalbantoğlu, Ali Yoğurtçuoğlu, Nusret Şenay da başarılı performanslara imza atıyorlar.

Bugün yıllardan sonra Mojo tekrar sahnelere dönüyor. Oyun artık izleyicinin karşısına Cer Modern'de çıkacak. Cer Modern / Stüdyo Cer tam anlamıyla Ankara tiyatro yaşamına farklı bir soluk ve konsept getirmiş durumda. İstanbula oranla Ankara'nın özel tiyatroları karşılaştırılamayacak kadar başarısız ve tek düze ilerlerken, Stüdyo Cer bu gidişe Hayvan Çiftliği oyunuyla dur demiş ve gelecek projeleri ile heyecanlandırmıştı. İşte bu noktada Mojo, Stüdyo Cer'in ikinci projesi olarak gerçekten o heyecan uyandırma hissini en yükseklerde yaşamamızı sağlıyor.

İlham Yazar'ın yönettiği oyun 25-26-27 Ocak 2013 tarihlerinde Stüdyo Cer'de olacak. Dib Sahnedeki izleyicilerin dönebilen koltuklarıyla, farklı rejiler sunulmuştu. Stüdyo Cer'de nasıl bir reji ve sahneleme izleyeceğimizi gerçekten çok merak ediyorum.

2- Bir Delinin Hatıra Defteri (Ankara Devlet Tiyatrosu):
Bir Delinin Hatıra Defteri
Yıllardır Ankara Devlet Tiyatrosunda kapalı gişe oynayan, Gogol'un eseri Cem Emüler yönetmenliğinde ve Erdal Beşikçioğlu oyunculuğunda sahneleniyor. Farklı dekoru, rejisi ve muhteşem oyunculuğu ile oyunun biletleri çıktığı anda tükeniyor. Hatta bu oyuna bilet bulabilmek için gişe önünde sabahlayanlar dahi oluyor. Bilet bulursanız kaçırmamanız gereken bu oyun, Stüdyo Sahne ve Cüneyt Gökçer Sahnesinden sonra şimdi de Akün Sahnesinde. Talebin yoğunluğu karşısında 100 kişilik oturma düzeni 150 kişiye çıkarılmış durumda ama ne yazık ki yine biletler tükenmiş. Bir şekilde bilet edinebilirseniz ya da şanslıysanız boşalan bir koltukta yer bulabilirseniz muhakkak gidip görmeniz gerekiyor. Oyun 18-19-23-24-25 Ocak 2013 tarihlerinde Akün Sahnesinde sahnelenecek.

3- Cesaret Ana ve Çocukları (Ankara Devlet Tiyatrosu):
Cesaret Ana ve Çocukları
Epik Tiyatro'nun kurucusu, Berthol Brecht'in en başarılı oyunlarından biri sayılan Cesaret Ana ve Çocukları, İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahneleniyor. Ayşe Emel Mesci rejisinde sahnelenen bu oyunu henüz izleme fırsatı bulmasam da hem gelen tepkilerin oldukça olumlu olması hem de İrfan Şahinbaş sahnesinin yenilikçi rejilere müsait bir ortam sunmasıyla, izlenme listesine alınması gereken oyunların başında geliyor. Ayrıca bir Brecht klasiği olarak oyunda yer alan Orkestra da, izleyicinin ilgisini çekebilecek nitelikte. Oyun 19 ve 30 Ocak 2013 tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Kısa bir not, oyunun süresinin uzunluğu ile İrfan Şahinbaş sahnesinin uzaklığı çekinceler yaratmasın. Zira Büyük Tiyatro önünden oyundan 1 saat önce servis kalkıyor. Aynı şekilde oyun bitiminde de servisler izleyicileri Büyük Tiyatro'ya ücretsiz taşıyor.

4- Yastık Adam (Ankara Devlet Tiyatrosu):
Yastık Adam
Hiç şüphesiz son yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş en ilginç ve en beğenilen oyunların başında geliyor Yastık Adam. Farklı sahneleniş tarzı, ilginç konusu, sağlam metni ve tabi ki olağanüstü oyunculuklarıyla 2 yıldır sahnelenen bu oyun, izleyenler tarafından tam puan oluyor. Daha önce bu blogda da bir incelemesine yer verdiğimiz Yastık Adam, Martin McDonagh'ın kaleminden çıkıp İlham Yazar rejisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlham Yazar tiyatro adına gerçekten oldukça yenilikçi işler yapan ve sürekli kendini yenileyen ve güzel işlerin altına imza atan bir yönetmen, ayrıca bu yıl yine Ankara Devlet Tiyatrosunda, Jerry ve Tom isimli oyunun yönetmenliğini yapıyor. Sadece onun yönetmenliğini izlemek için bile gidilebilir. Oyun 8-23-24-26 Ocak 2013 tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Oyun bu yıl pek çok kez Şinasi sahnesinde de sahnelenmesine rağmen, bu oyunun asıl sahnelenme yeri ve evi İrfan Şahibaş sahnesi olarak oyunu burada da izlemekte büyük fayda var.

5- Kerbela (Ankara Devlet Tiyatrosu):
Kerbela
Ankara Devlet Tiyatrosunun bir kaç yıldır gedikli oyunlarından olan Kerbela, kalabalık kadrosu, başarılı oyunculukları, reji başarısı ile dikkat çeken bir oyun. Ali Berktay'ın kaleminden çıkan ve Ayşe Emel Mesci rejisiyle sahnelenen bu tarihsel oyunda, Kerbela'da yaşananlar anlatılıyor. Uzun süresi bir handikap gibi görünse de, Devlet Tiyatrolarının başarılı yapımlarından birisi olan bu oyun da fırsat olduğu takdirde izlenmeli, zira her anlamıyla çok başarılı bir yapım. Oyun 22-25-27 Ocak 2013 tarihlerinde Büyük Tiyatro'da sahnelenecek.

6- Dolores Claiborne (Ankara Devlet Tiyatrosu):
Dolores Claiborne
Geçtiğimiz ay prömiyer yapan oyun, Stephan King'in aynı adlı eserinden sahneye uyarlanan bir yapım. Reji koltuğunda Hakan Çimenser yer alıyor. Stephan King öykülerinin-romanlarının ilginçliği oyunun ilgi çekiciliğine işaret ediyor. Oyunun konusu kadar ilk gelen yorumlara göre dekor ve sahnelenmesi de oldukça ilgi çekici olduğu yönünde. Ankara Devlet Tiyatrolarının sıkı takipçilerinin yakından tanıdığı ve başarılı oyunculuklarına alıştığı Hakan Çimenser'in rejisörr Mithat Erdemli'nin ise yardımcı rejisör olması ise oyuna gitme isteği uyandıran diğer unsurlar. Oyun 22-26 Ocak 2013 tarihleri arasında Şinasi sahnesinde sahnelenecek.

7- Kuçu Kuçu (Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu) - TURNE:
Kuçu Kuçu
Son zamanlarda oldukça başarılı eleştiriler alan Kuçu Kuçu isimli oyun Selen Uçer ve Özgü Namal'ın başarılı performanslarıyla dikkat çekiyor. Kerem Ayan'ın yönettiği oyunun konusu ise şöyle: "Kocasından önce gelen Melis'i, Kudret Bey'in karısı Melda karşılar. Melda ve Melis, tanışıp sohbet ederek kocalarının işten gelmesini beklemeye başlarlar. Zaman ilerledikçe sohbetin rengi değişir. Belki de onları bir araya getiren şey sadece kocalarının iş ilişkisi değildir. İki genç kadının geçmişlerindeki sırlar ortaya çıktıkça, olaylar da yavaş yavaş çığırından çıkar.
Nezaket kuralları dâhilinde başlayan bu karşılaşma acımasız bir hesaplaşmaya dönüşür. "

Oyun 21 ve 22 Ocak 2013 tarihlerinde Cüneyt Gökçer sahnesinde olacak.



8- Diğer Oyunlar:


Ankara Devlet Tiyatrosu: Hürrem Sultan, Ben Ödüyorum, Euridice'nin Elleri, 33 Varyasyon, Venedik Taciri, Hüzzam, Keçiler Adası, Aşk Hastası, Fosforlu Cevriye, Bir Kahve Molası - Karıncalar, Ben Feuerbach, Kış Gelmeden, Dönülmez Akşamın Ufkundayız

Mavi Sahne: Gıres - Angaralı (25-26-27 Ocak 2013), Tuluatmasyon (18-19 Ocak 2013)

- Yön Sanat Atölyesi: Azrail Blöf Yapmaz (26 Ocak 2013 Cumartesi)

- Tiyatro Tempo: Macbeth- Bir Fikr -i Firar Meseli (19 Ocak 2013 Cumartesi),  Biedermann ve Kundakçılar (25 Ocak 2013 Cuma)

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Bir Güvercin Kanadında Yaşıyoruz İnadına (18-25 Ocak 2013 Cuma), Müfettişler Müfettişi (19 Ocak 2012 Cumartesi)

- Başkent Oyun Atölyesi: Doğaçlama Geceleri (18-25 Ocak 2013)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Selamün Kavlen Karakolu (19-25-26 Ocak 2013), Giderayak (18 Ocak 2013)

- Ertan Gösteri Merkezi: Gülmüşüm Hayatına (26 Ocak 2013 Cumartesi), Yaşam Oyunu (18-19-20 Ocak 2013)

- Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu: Hayyam (18-19-20 Ocak 2013)

- Mor Çilek: Kimsesizliğin Kimseleri Sokak Çocukları (20-27 Ocak 2013)

- Argem: Kadın Oyunları (20 Ocak 2013 Pazar)

- Tiyatro Kafe: Laga Luga (25 Ocak 2013), Matruşka (23 Ocak 2013 Çarşamba), Şu İşe Bak (26 Ocak 2013 Cumartesi), Senden Benden Bizden (19 Ocak 2013)

- Hayal Kumpanyası: Sınır (28 Ocak 2013 Pazartesi)

- Ankara Halk Tiyatrosu: Uysal Yurttaş Projesi (18-19-25-26 Ocak 2013)

- Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu: Yedi Kocalı Hürmüz (19 Ocak 2013 Cumartesi)

- Başkent Tiyatroları: Ağaçlar Ayakta Ölür (20 Ocak 2013)

- Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu (Turne): Basit Bir Ev Kazası (23 Ocak 2013)

- Perdeci Oyuncular (Turne): Adalet, Sizsiniz (25-26-27 Ocak 2013)

- TiyatroGerçek (Turne): Sanat (28 Ocak 2013)

2 yorum:

  1. güzel bir yazı olmuş, biletimi aldım mojoyu bekliyorum :) bir de turneye gelen oyunlar az daha insaflı olsalar hiç değilse öğrencilere...

    YanıtlaSil
  2. çok haklısınız. aslında istanbulda çoğu özel tiyatronun fiyatları bu baremde, ama ankarada alışık değiliz bu fiyatlara. hem az geliyorlar hem çok pahalı oluyorlar bu da çok sıkıntılı oluyor.

    YanıtlaSil