14 Ekim 2013 Pazartesi

Ankara Tiyatro Rehberi 12 (16 Ekim 2013 - 22 Ekim 2013)

Pek çok kişinin uzun bayram tatilini fırsat bilerek memleketlerine veya tatile gittiği bu haftada, Ankara tiyatro adına durgun. Devlet Tiyatroları dışında bu hafta pek temsile rastlamak mümkün değil. Normal bir durum zira insanlar bu 10 günlük tatil boyunca şehri boşaltmış durumdalar. Fakat özellikle  yaklaşan Kasım ayındaki Ankara Tiyatro Festivali ve şimdiden programı kesinleşen turne oyunlarıyla, bayram tatili sonrası Ankara'nın tiyatro anlamındaki ölü toprağı bir nebze olsun üzerinden atılacak gibi. Tatil'de Ankara'da kalan tiyatroseverler için Devlet Tiyatroları temsilleri için iyi sıralardan yer bulmak hala mümkün. Belki de bazıları için tatili bolca tiyatro oyunuyla değerlendirmek en güzel seçenek olacaktır.

Ayrıca belirtmek gerekiyor ki geçtiğimiz cuma Meraklısı için Öyle Bir Hikaye isimli oyunun temsili sırasında oyuncu Erdinç Doğan, dekor olarak kullanılan halatın kopması nedeniyle yaklaşık 3 metre yükseklikten düşerek ciddi bir kaza geçirdi. Oyun esnasında bunun oyunun bir parçası zanneden izleyiciler, Erdinç Doğan'ın oyuna devam edemeyeceğini belirtmesi üzerine durumun farkına varabildiler. Kanlar içerisinde hastaneye  kaldırılan Erdinç Doğan'ın bileğinde çatlak tespit edildi. Bu oyunun önümüzdeki temsilleri ise Hüzzam isimli oyunla değiştirildi. Buradan kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletelim.

Bu haftaki rehbere özel iki not: 1) Bundan sonra blog'da İstabulda da sahnelenecek oyunlara ilişkin haftalık rehberler yer alacak. Bakalım, İstanbul'da yaşamadan altından kalkabilecek miyiz. 2) Bu rehberle birlikte blog, ilkini 2 hafta önce düzenlediği "Bilet Çekilişi"nin ikincisini düzenleyecek. Bu haftaki çekiliş oyunumuz 22.10.2013 tarihli Büyük Tiyatro'daki teneke temsili. Çekiliş sonucunda bir kişi Teneke oyununa 1 adet en ön sıra bileti kazanacak. Çekilişe ilişkin bilgiler yazının sonunda.

Bu rehberde de her zamanki gibi haftanın öne çıkan oyunlarına değinip, sahnelenecek bütün oyunlara da yer vereceğiz.

1- Hayvan Çiftliği (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Hayvan Çiftliği Afiş
Yeni sezon Devlet Tiyatroları oyunları arasındaki az sayıda yabancı oyunlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor Hayvan Çiftliği. Benim bu sezon en çok merak ettiğim yapımların da başında geliyor. Geçen yıl Ankara izleyicisi Erdal Beşikçioğlu yönetiminde gençlerden kurulu bir kadro ile Stüdyo Cer'de izlemişti bu oyunu. Oyunun Stüydo Cer sahnelenişi ile ilgili inceleme daha önce bu blog'da da yapılmıştı. Buradan ulaşabilirsiniz. 

Oyunun yönetmen koltuğunda Barış Erdenk var. Yenilikçi, yaratıcı ve başarılı bir rejisör kendisi. Bu sebepten ötürü de Hayvan Çiftliğinin rejisi merak konusu. İster istemez bir yıl önce başka bir tiyatroca sahnelenmesinden ötürü, Ankara izleyicisi iki oyun arasında karşılaştırmalar yapacaktır. Bu oyun için ve yönetmen için bir handikap olsa da gerçekten bu yılın en heyecanlandırıcı projelerinden birisi ve çok başarılı bir yapım Ankara izleyicisini bekliyor. George Orwell'in unutulmaz romanından Peter Hall tarafından sahneye uyarlanan oyun 2 Ekim 2013 günü prömiyerini yaptı ve oldukça iyi yorumlar aldı. Oyun'un İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenmesi de oldukça farklı bir reji ve dekor göreceğimizin habercisiydi nitekim öyle oldu. Bu yılın en çok ilgi gören oyunlarından birisi haline şimdiden geldi. Biletler neredeyse çıktığı anda tükeniyor kısacası Ankara izleyicisinin ilgisi büyük. Oyun 16-17-19 Ekim tarihlerinde İrfan Şahibaş Sahnesinde sahnelenecek ve bir süre temsillerine ara verip yerini Jerry ve Tom isimli oyuna bırakacak. Bayram dolayısıyla yer yer açığa alınan bilet bulmak mümkün. İzleyiciler tükenmiş bilet ibaresine aldırmadan ara ara şanslarını denerlerse bilet bulabilirler bayram boyunca.

2- Dolores Claiborne (Ankara Devlet Tiyatrosu):


Dolores Claiborne Afiş
Geçtiğimiz yıl prömiyer yapan oyun, Stephan King'in aynı adlı eserinden sahneye uyarlanan bir yapım. Reji koltuğunda Hakan Çimenser yer alıyor. Stephan King öykülerinin-romanlarının ilginçliği oyunun ilgi çekiciliğine işaret ediyor. Oyunun konusu kadar gelen yorumlara göre dekor ve sahnelenmesi de oldukça ilgi çekici olduğu yönünde. Ankara Devlet Tiyatrolarının sıkı takipçilerinin yakından tanıdığı ve başarılı oyunculuklarına alıştığı Hakan Çimenser'in rejisör Mithat Erdemli'nin ise yardımcı rejisör olması ise oyuna gitme isteği uyandıran diğer unsurlar. Ayrıca bu yıl Devlet Tiyatrolarının izlediği yerli yapım politikası içerisinde görülebilecek sayılı sayıdaki yabancı oyundan bir tanesi. Klasik sahnelenme oyunlarından sıkılan izleyiciler için birebir olacaktır. Oyun 16-22 Ekim 2013 tarihleri arasında Akün sahnesinde sahnelenecek.

3- Teneke (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Teneke Afiş
Usta yazar Yaşar Kemal'in aynı adlı eserinden sahneye taşınan oyunda, Çukurova bölgesine atanan idealist bir kaymakam'ın çıkarları için insanların ölmesine dahi göz yumman Çeltik Ağaları ile olan mücadelesi ve halkın bu mücadele esnasında gösterdiği kabullenmişlik, çaresizlik sahneye taşınıyor. Epik tarzda sahnelenen oyunda izleyiciye sadece mesajlar verilmekle kalmıyor aynı zamanda oldukça duygusal bir dram izleyicileri bekliyor.
Hikaye, oyunun sahnelenişi, yer yer izleyiciyi tebessüm ettiren sahneler bir bütün olarak gerçekten başarılı bir oyun çıkarmış karşımıza. Fakat tüm bunların yanı sıra Cem İdiz tarafından bestelenen oyunun müzikleri tek kelimeyle olağanüstü ve gerçekten oyunun dramatik yapısıyla bir bütünlük içerisinde yer alıyor. Tellal rölüyle Nusret Şenay ve Resül rolüyle Şahin Ergüney ise tek kelimeyle mükemmel birer oyunculuk örneğini sahneye taşıyorlar. Diğer oyuncuların performansları da görülmeye değer. Güral Tombul rejisindeki oyunu 18-20-22 Ekim tarihlerinde Büyük Tiyatro izlemek mümkün.

Son bir not benim gibi sahnede silah gördüğünde panik yapan tiyatroseverlere. Çehov bir kere demiş sahnede görülen / duvarda asılı olan silah oyunun sonunda muhakkak patlar diye. Belki oyun sonunda değil ama oyunun bir yerlerinde o silahlar illaha ki patlıyor, ama yarattığı gerilimi karşılamayacak kadar cılız bir şekilde. Silah patlama gerilimi yaşayıp oyunu takip edemeyen tiyatroseverler bu uyarıyı dikkate alırlarsa benim gibi bazı replikleri yaşadıkları gerilimden kaçırmamış olurlar.

Ayrıca bu rehberle beraber bir tiyatrosevere Teneke adlı oyunun 22 Ekim temsiline çekilişle bir adet en ön sıra bileti hediye edeceğiz. Çekiliş bilgilerine yazının sonunda ulaşmak mümkün.

4- Aklımdaki Kadınlar (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Aklımdaki Kadınlar Afiş
Geçtiğimiz yıl sahnelenen oyun bu yıl tekrar sahnelere dönüyor. Usta yazar Neil Simon'un kaleminden çıkan oyun hakkında çok sayıda olumlu eleştiri yapıldı ve geçen senenin en çok beğenilen oyunlarından birisi olarak hafızalarda yer etti. Sinan Pekinton rejisiyle "İlişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabası..."nı anlatan oyun 16-20 Ekim tarihleri arasında Şinasi sahnesnde sahnelenecek.


5- Kadınlar Aşklar Şarkılar (Domus Sanat Çiftliği):

Geçen yıl Ankara'da sahnelenen en dikakt çekici yapımlardan birisiydi. Kadınlar Aşklar Şarkılar. Oyun Domus Sanat Çiftliği tarafından, ki kendileri Ankara'da butik tiyatro/alternatif tiyatro konseptine belki de en çok yaklaşan tiyatrodur, sahneleniyor. Şamil Yılmaz tarafından yazılan oyunun yönetmen koltuğunda Serdest Vural var. Oldukça övgü alan başarılı performansıyla Ahmet Melih Yılmaz bu tek kişilik oyunda izleyiciyle buluşuyor.

Oyunun tanıtımı şu şekilde: "
“Kadınlar Aşklar Şarkılar”, trans kadınların çocukluklarına, aşklarına ve ölümlerine adanmış tek kişilik fakat çok’sesli bir oyundur.
Tüm sesler, hikâyelerini doğrudan seyirciye anlatırlar. Fakat seyirci, alıştığımız seyirci değildir artık. Adı aşkla, arayışla, özlemle ve ölümle iç içe geçmiştir şimdi. Her kadın, ölüme doğru yol alırken, varlığı seyircide somutlaşmış bu belirsiz kişiye doğru seslenir. Aşkların, ölümlerin, arayışların asıl muhatabı bu belirsiz kişidir çünkü:
"belki bin yıldır burdayız biz"

Ankara'da kalıplaşmış, klasik oyunlardan sıkılan izleyici için ilaç gibi gelecek bir oyun. 22 Ekim 2013 salı günü Eski Yeni'de sahnelenecek oyuna ilişkin bilgileri Domus Sanat Çiftliğinin Facebook sayfasında bulmak mümkün.

6- Diğer Oyunlar:
- Ankara Devlet Tiyatrosu:  Sinek Kadar Kocam olsun Başımda Bulunsun, Aşk Hastası, Ben Ödüyorum, Nehir, Hüzzam

- Başkent Oyun Atölyesi: Doğaçlama Geceleri (18 Ekim 2013 Cuma)

- Tiyatro Kafe: Şu İşe Bak (19 Ekim 2013 Cumartesi),


22 Ekim 2013 Teneke (Ankara Devlet Tiyatrosu) Bilet Çekilişi:
- Bu Çekilişin Amacı Blogumuzu takip eden tiyatroseverlerden birisine bir bilet armağan etmektir. Çekilişin hiç bir ticari veya kar amacı yoktur.
Verilecek bilet 1 Adet TAM bilet olup en ön sıradadır. A-1
- Oyun Temsili 22 Ekim 2013 günü Büyük Tiyatro Sahnesinde sahnelenecektir.
-Çekilişe Katılmak için İsminizi belirtelerek çekilişe katılmak istediğinize dair bir maili antoninartaud37@gmail.com adresine atmanız veya Twitter üzerinden @artaud_antonin hesabını 19 Ekim 2013 gününe kadar mentionlamanız yeterlidir.

- Çekiliş sonuçları en geç 20 Ekim 2013 günü açıklanacak olup kazanan kişiyle iletişim kurulacaktır.

4 yorum:

  1. Keke şimdi miöbh nolcak? Tekrar oynanacak mı

    YanıtlaSil
  2. *keke şimdi meraklısı için öyle bir hikaye nolcak? Tekrar oynanacak mı?*

    YanıtlaSil
  3. oyuncunun sağlık durumuna göre tekrar oynanır muhtemelen 1-2 ay sonra. zaten program gereği de ara verecekti. 3 temsil kaçırmış oldu. erdinç doğan iyileşirse ki bileğinde çatlak varmış iyileşir normal programına devam eder bence.

    YanıtlaSil