19 Aralık 2012 Çarşamba

Ankara Tiyatro Rehberi 5 (20 Aralık 2012-31 Aralık 2012)

İşti, güçtü derken blog bir hayli boşlandı, yazılacak yazılar birikti fakat zamansızlıktan hiç biri yazılamadı. Bir daha bu denli uzun bir boşluk olmaması temennisiyle bu hafta Ankara'da oynanacak oyunlara bakıp, yine her zaman olduğu gibi öne çıkanları belirtip tüm oyunlara değineceğiz. Bu hafta özellikle Devlet Tiyatrolarının kaliteli oyunlarının bir arada oluşu ve yeni yapımların ilk oyunları dikkat çekiyor.

1- Bir Delinin Hatıra Defteri (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Bir Delinin Hatıra Defteri
Yıllardır Ankara Devlet Tiyatrosunda kapalı gişe oynayan, Gogol'un eseri Cem Emüler yönetmenliğinde ve Erdal Beşikçioğlu oyunculuğunda sahneleniyor. Farklı dekoru, rejisi ve muhteşem oyunculuğu ile oyunun biletleri çıktığı anda tükeniyor. Hatta bu oyuna bilet bulabilmek için gişe önünde sabahlayanlar dahi oluyor. Bilet bulursanız kaçırmamanız gereken bu oyun, Stüdyo Sahne ve Cüneyt Gökçer Sahnesinden sonra şimdi de Akün Sahnesinde. Talebin yoğunluğu karşısında 100 kişilik oturma düzeni 150 kişiye çıkarılmış durumda ama ne yazık ki yine biletler tükenmiş. Bir şekilde bilet edinebilirseniz ya da şanslıysanız boşalan bir koltukta yer bulabilirseniz muhakkak gidip görmeniz gerekiyor. Oyun 20-21-26-27-28 Aralık 2012 tarihlerinde Akün Sahnesinde sahnelenecek.

2- Yastık Adam (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Yastık Adam
 Hiç şüphesiz son yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş en ilginç ve en beğenilen oyunların başında geliyor Yastık Adam. Farklı sahneleniş tarzı, ilginç konusu, sağlam metni ve tabi ki olağanüstü oyunculuklarıyla 2 yıldır sahnelenen bu oyun, izleyenler tarafından tam puan oluyor. Daha önce bu blogda da bir incelemesine yer verdiğimiz Yastık Adam, Martin McDonagh'ın kaleminden çıkıp İlham Yazar rejisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlham Yazar tiyatro adına gerçekten oldukça yenilikçi işler yapan ve sürekli kendini yenileyen ve güzel işlerin altına imza atan bir yönetmen, ayrıca bu yıl yine Ankara Devlet Tiyatrosunda, Jerry ve Tom isimli oyunun yönetmenliğini yapıyor. Sadece onun yönetmenliğini izlemek için bile gidilebilir. Oyun 6-20-22 Aralık tarihlerinde İrfan Şahinbaş Sahnesinde sahnelenecek. 

3- Jerry ve Tom (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Jerry ve Tom
Farklı dekoruyla dikkat çeken oyun, Ankara Devlet Tiyatrosunda bu yılın gözdelerinden şimdiden olmuş durumda. Bilet bulmak neredeyse imkansız. İki kiralık katilin hayatlarından kesitler anlatan oyunun yönetmen koltuğunda İlham Yazar var. Şu hayatta oyunu bilmeden, sadece yönetmen ismine bakıp oyununa gideceğim 2-3 kişiden birisi. Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde sahnelenmeden önce yine İlham Yazar yönetmenliğinde yıllar önce, Erdal Beşikçioğlu'nun sahibi olduğu Dib Sahne'de sahnelenmişti bu oyun. Fakat çok az gösterim yapıldığı aklımda kalmış. Yastık Adam'dan sonra yine Ankara izleyicisine oldukça farklı bir deneyim sunuyor oyun. Gerilim, dram, komedi unsurlarını bir arada taşıyan oyunda en dikkat çekici unsur hiç şüphesiz izleyicilerin oturduğu dönme mekanizmalı oturma sistemi. Oyun 25-28-39 Aralık 2012 tarihlerinde Stüdyo Sahne'de ve biletler tükenmiş durumda.

4- Cesaret Ana ve Çocukları (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Cesaret Ana ve Çocukları
Önceki rehberimizden alıntılayalım, Epik Tiyatro'nun kurucusu, Berthol Brecht'in en başarılı oyunlarından biri sayılan Cesaret Ana ve Çocukları, İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahneleniyor. Ayşe Emel Mesci rejisinde sahnelenen bu oyunu henüz izleme fırsatı bulmasam da hem gelen tepkilerin oldukça olumlu olması hem de İrfan Şahinbaş sahnesinin yenilikçi rejilere müsait bir ortam sunmasıyla, izlenme listesine alınması gereken oyunların başında geliyor. Ayrıca bir Brecht klasiği olarak oyunda yer alan Orkestra da, izleyicinin ilgisini çekebilecek nitelikte. Oyun 26-27-29 Kasım tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Kısa bir not, oyunun süresinin uzunluğu ile İrfan Şahinbaş sahnesinin uzaklığı çekinceler yaratmasın. Zira Büyük Tiyatro önünden oyundan 1 saat önce servis kalkıyor. Aynı şekilde oyun bitiminde de servisler izleyicileri Büyük Tiyatro'ya ücretsiz taşıyor.

5- Dolores Claiborne (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Dolores Claiborne
 Geçtiğimiz hafta  prömiyer yapan oyun, Stephan King'in aynı adlı eserinden sahneye uyarlanan bir yapım. Reji koltuğunda Hakan Çimenser yer alıyor. Stephan King öykülerinin-romanlarının ilginçliği oyunun ilgi çekiciliğine işaret ediyor. Oyunun konusu kadar ilk gelen yorumlara göre dekor ve sahnelenmesi de oldukça ilgi çekici olduğu yönünde. Ankara Devlet Tiyatrolarının sıkı takipçilerinin yakından tanıdığı ve başarılı oyunculuklarına alıştığı Hakan Çimenser'in rejisörr Mithat Erdemli'nin ise yardımcı rejisör olması ise oyuna gitme isteği uyandıran diğer unsurlar. Oyun 20-29 Aralık tarihleri arasında Şinasi sahnesinde sahnelenecek.

6- Hayvan Çiftliği (Stüdyo Cer):

Hayvan Çiftliği
Yine ilk rehberimizde bahsettiğimiz üzere; Ankara'daki özel tiyatroların üretim azlığına inat ilaç gibi gelen bir oyun Hayvan Çiftliği. Cer Modern bünyesinde kurulan Stüdyo Cer'de sahnelenen oyun, dünyaca ünlü yazar George Orwell'in aynı adlı romanını Erdal Beşikçioğlu rejisiyle sahneye taşıyor ve farklı sahnelenişi, farklı tarzıyla dikkati çekiyor. Uzun zamandır Ankara'da görülmemiş bir renk katıyor Ankara Tiyatro hayatına. Romanda geçen meşhur, Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir, sözünü afişine taşıyan bu oyun kaçırılmaması gereken oyunlar listesinde en tepeye oynuyor. Son yıllarda bir kaç farklı devlet tiyatroları yapımına oldukça ilgi gösteren Ankara izleyicisi şimdiden bu oyunu da oldukça sahiplenmiş durumda ve biletler kısa sürede tükeniyor. Erdal Beşikçioğlu hem oyunculuk hem de rejisörlük anlamında farklı işler yapmaya devam etmesi de oldukça güzel. Zira artık klasik kalıplı oyunlar izleyicinin ilgisini pek çekmiyor. Oyun 20-25-27 Aralık tarihlerinde Stüdyo Cer'de sahnelenecek. Ben de kısa süre önce oyunu izleme fırsatı buldum ve gerçekten çok beğendim. Son zamanlarda izlediğim en iyi tiyatro oyunu diyebilirim rahatlıkla. En kısa zamanda da oyunun ayrıntılı bir incelemesini blogda  paylaşacağım.

7- Diğer Oyunlar:

Ankara Devlet Tiyatrosu: Hürrem Sultan, Kerbela, Fosforlu Cevriye, Ben Ödüyorum, Yosunlar, Toros Canavarı, Aşk Hastası, Euridice'nin Elleri, Dönülmez Akşamın Ufkundayız, Nazım Hikmetin Memleketimden İnsan Manzaralarından Onbir Tablo, Bir Kahve  Molası - Karıncalar

- Bilkent Tiyatrosu: Yolcular (21 Aralık 2012 Cuma)

- Mavi Sahne: Neyzen Tevfik - Hiç (28 Aralık 2012 Cuma), Gıres - Angaralı (22-23 Aralık 2012), Tuluatmasyon (29 Aralık 2012 Cumartesi)

- Levent Kırca Tiyatrosu: Azınlık (21 Aralık 2012 Cuma)

- Tiyatro Esen: Baş Belası (21 Aralık 2012 Cuma)

- Tiyatro TempoBenim Sevgili Yağmurum (21 Aralık 2012 Cuma), Macbeth-Bir Fikr -i Firar Meseli (22 Aralık 2012 Cumartesi),

- Düş Kapanı: Deli Saçması (20 Aralık 2012 Perşembe)

- Başkent Oyun Atölyesi: Doğaçlama Geceleri (21-28 Aralık 2012)

- Tiyatro Baküs: Gılgameş (29 Aralık 2012 Cumartesi)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Selamün Kavlen Karakolu (21-28-29 Aralık 2012), Zübük (23 Aralık 2012 Pazar), Giderayak (22 Aralık 2012 Cumartesi)

- Tiyatro Kafe: Kuklacı (26 Aralık 2012 Çarşamba), Laga Luga (21 Aralık 2012 Cuma), Senden Benden Bizden (22 Aralık 2012 Cumartesi), Şu İşe Bak (29 Aralık 2012 Cumartesi)

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Müfettişler Müfettişi (21-22 Aralık 2012)

- Meydan Sahnesi: Sakıncasız (22-29 Aralık 2012)

- Hayal Kumpanyası: Sınır (24 Aralık 2012 Pazartesi)

- Ertan Gösteri Merkezi: Yaşam Oyunu (20 Aralık 2012 Perşembe)

- Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu: Yedi Kocalı Hürmüz (22-29 Aralık 2012)

3 yorum:

  1. Başkent şehir tiyatrolarını da yazmanızı isterdim. Belediyeye olan önyargılardan dolayı sanırım dahil edilmiyor. Ben de önyargılı bir yorum yapıyor da olabilirim tabi unutulmuş olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkent şehir tiyatrolarına üç beş kez gitme şansım oldu. Maalesef tiyatro kategorisinde zikredilebilecek birşey göremedim. Belki editör de benim gibi düşünmüş olabilir.

      Sil
  2. yok hayır böyle bir durum yok, tamamen gözden kaçmış. önceki rehberlerde görebilirsiniz zaten başkent şehir tiyatrolarına yer verildiğini.

    YanıtlaSil